Help! De klok wordt verzet! Een paar manieren om je kind hieraan te laten wennen

Help! De klok wordt verzet! Een paar manieren om je kind hieraan te laten wennen

Het is weer zover: de klok gaat een uur vooruit! Voor sommige ouders betekent dit een kortere nacht, maar ook langere avonden, meer buiten spelen en die heerlijke zomertijd die steeds dichterbij komt. Hoe zorg je ervoor dat je kind zich snel aanpast aan de nieuwe tijd? Er zijn verschillende manieren, en gelukkig is er geen één juiste aanpak. Dus, wat past het beste bij jullie gezin? Hierbij twee methodes die vaak worden gebruikt en ook wat tips! 

1. Geleidelijke aanpassing: langzaam wennen aan de nieuwe tijd

Als je het liever rustig aan doet, kun je de overgang geleidelijk maken. Begin een paar dagen van tevoren met bedtijd 10-15 minuten later te maken. Dit helpt je kind stap voor stap te wennen aan het nieuwe ritme, zonder dat het ineens te veel is. En voor je het weet, is de zomertijd een feit! Overigens zou dit ook kunnen nadat de zomertijd al is ingegaan. 

2. Cold turkey: meteen overschakelen op de nieuwe tijd

En als je het echt kort en krachtig wilt, ga dan gewoon cold turkey! Zet de klok vooruit en begin meteen met het nieuwe ritme. Geen gedoe, geen aanpassingen. Gewoon de klok omzetten en genieten van het mooie, lange voorjaar. En mocht je kind wel wat extra hulp kunnen gebruiken om rustig in slaap te vallen, kijk dan eens naar onze boeken en tools die helpen bij het creëren van een rustige bedtijdroutine. De zomertijd is tenslotte ook de tijd van nieuwe mogelijkheden – een beetje hulp kan nooit kwaad!

Tip: Maak gebruik van het ochtendlicht
Licht is je beste vriend als het gaat om het aanpassen aan de nieuwe tijd. Zorg ervoor dat je kind veel daglicht krijgt – open de gordijnen zodra je opstaat en ga lekker naar buiten. Niets beter dan frisse lucht en zonnestralen om de biologische klok een handje te helpen. En voor de avonden? Een beetje verduistering kan wonderen doen voor een goede nachtrust.

Tip: Extra rustmomenten overdag
Met een kortere nachtrust kunnen kinderen soms wat vermoeider zijn. Wat extra rustmomenten overdag – zoals een rustig boekje lezen of even relaxen – kan helpen om de dag lekker door te komen. Zo houden jullie de energie in balans, klaar voor die mooie, langere avonden!

Uiteindelijk draait alles om flexibiliteit en geduld. Of je nu rustig overgaat op de nieuwe tijd of meteen de sprong maakt, het belangrijkste is dat jullie genieten van de overgang en de langere dagen die voor jullie liggen. De zomer is in aantocht, dus laat die zon maar komen!

En wij? Wij doen het eigenlijk al jaren lekker cold turkey. En tot nu toe ben ik degene die het meeste last ervan heeft, dus ik ga de ochtend maar eens flink gebruiken door actief te starten in het ochtendlicht! 

Ook benieuwd naar jullie ervaringen, dus laat deze gerust achter onder de blog. Daar kunnen andere ouders wellicht nog voordeel uit halen!

Liefs Tess

Terug naar blog

1 reactie

Leuk om te lezen, waardevolle tips. Hier doen we het altijd een paar dagen ervoor en dat werkt eigenlijk altijd prima. We gaan het weer zien. Leuke tip van het daglicht!

Daan

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.